Je wiellagers versleten? Vervang ze op tijd

2 min read
wiellagers

Een auto bestaat uit vele onderdelen die ervoor zorgen dat het voertuig op een relatief makkelijke, comfortabele en veilige manier bestuurd kan worden. Dit houdt jammer genoeg ook in dat er een zekere kwetsbaarheid bestaat, want er zijn talrijke onderdelen die kapot kunnen gaan of kunnen slijten. Hier vallen de wiellagers ook onder. Bij al te ernstige slijtage zul je deze moeten laten vervangen. Op een gegeven moment is doorrijden met ernstig versleten wiellagers namelijk geen optie meer. Lees hieronder eerst waar wiellagers voor dienen en vervolgens hoe je weet dat het tijd is voor vervanging.

De functie van wiellagers in het kort verklaard

Je vindt de wiellager tussen het wiel en de wielnaaf in. Een normale personenauto beschikt dus over vier wiellagers. De functie van deze lagers is ervoor te zorgen dat het wiel vrijuit en zonder tegenwerking kan draaien en dat zonder dat het betreffende wiel voortdurend gesmeerd moet worden om de gewenste soepelheid te behouden. Over het algemeen hoef je aan wiellagers geen onderhoud uit te voeren, maar wel kunnen deze lagers verslijten, waardoor op een gegeven moment vervanging nodig is.

wiellagers

Wanneer is het hoog tijd over te gaan op vervanging?

Als je te maken hebt met een auto met versleten wiellagers, dan kun je dat als bestuurder van de wagen vrij duidelijk merken. Wat in deze situatie meestal gebeurt is dat de lager onder nochtans normale rijomstandigheden een geluid gaat maken dat wat zoemend aan doet. Als je auto voor de rest normaal aanvoelt en geen mankementen vertoont, dan kun je ervan uitgaan dat je te maken hebt met een versleten wiellager. Een ander symptoom van dit probleem kan worden gevormd door een tikkend geluid. Dit geluid kan echter ook duiden op andere mankementen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.