Wat zijn elektrode om te lassen?

Laselektroden

Bij een elektrisch lasproces worden laselektroden gebruikt, je kunt het omschrijven als een stukje metaal wat de vorm heeft van een staaf. Hierdoor wordt het werkstuk en het toevoegmateriaal tot smelting gebracht, er zijn verschillende soorten voor de verschillende lasprocessen welke worden gebruikt. In de basis kun je gebruik maken van twee soorten elektroden, de afsmeltende en de niet afsmeltende elektroden. Wanneer we het over afsmeltende elektroden hebben, worden deze door de hitte van het lassen afgesmolten en opgenomen in het smeltbad. Het aanvoeren van een automatische elektrode is hierbij mogelijk. 

Elektroden die niet afsmelten

Om een elektrische boog te creëren, maak je gebruik van een niet afsmeltende elektrode. De elektrische spanning zorgt ervoor dat de elektroden niet tot smelting worden gebracht, het materiaal moet namelijk een zeer hoog smeltpunt hebben tijdens het lassen. Wolfraam is een hier een goed voorbeeld als materiaal. Wanneer je gaat TIG lassen wordt dit materiaal erg veel gebruikt, je kunt ook gebruik maken van laselektroden welke zeer goed geleiden. Door de elektroden te koelen, smelten deze niet in het smeltbad. Gebruik je een afsmeltende elektrode, dan wordt het materiaal toegevoegd bij de las tijdens het lassen.

Laselektroden

Wanneer kies je voor een laselektrode?

Wanneer je korte lasverbindingen maakt is het uitstekend om te werken met laselektroden. Omdat de elektrode tijdens het lassen afsmelt, moet je bij lange afstanden lassen de elektrode vervangen wat het lassen vertraagd. De slak vergt ook wat tijd om deze te verwijderen, voordeel is wel dat je in alle denkbare richtingen kunt lassen. Niet bij elk elektrisch lasproces wordt een lasproces toegepast, bij het lassen met een roterende boog wordt bijvoorbeeld een vonkbrug opgebouwd tussen de te lassen voorwerpen. Op deze manier zijn er verschillende mogelijkheden betreft de verschillende processen met elektrisch lassen en de elektroden die worden gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *